Talvi tuli, jäädäkseen!

Yläkerta alkaa olla jo voiton puolella, kun ajattelee siltä kannalta, että mitä kaikkea on jo saatu aikaan. Tiedän, että muutamat ovat jo ihmetelleet, että onko meillä tapahtunut mitään asian eteen, kun ei täällä sivustolla ole tapahtunut hetkeen mitään, mutta seuraava kuvamäärä selittäköön asiaa. Voi kyllä sanoa, että työtä on ollut, alakerran kanssa kyllä pääsi paljon vähemmällä, mutta aika tyhjästähän sitä on lähdettykin tekemään, melkein kuin rakentaisi taloa uudelleen, vain lattia on puolivalmis.

Mutta nyt siis itse asiaan:

Oleskelutilan katto suoralta osalta paneloitu. Tämä olikin helppo osuus, tuo vinopuoli teetti enemmän työtä, mutta ei niin paha kuin kuviteltiin. Kyllä oli ja on ihanaa, kun sai kerralla valmista pintaa, vaikka olikin sitten hitusen kalliimpaa kuin esim. mdf-tuotteet, mutta tuleepa kestämään sitten pikkasen paremmin näiden meidän junioreiden kanssakin. Itse en ollut noiden parrujen sävyyn tyytyväinen eli vedin sen ruskean päällä vielä kerroksen ebeb-mustaa, sitten saavutin mieluisen sävyn.

Kierrätystä! Talopaketin mukana tulleet ulkoverannan pylväät odottivat paikkaansa ulkona ja kun alettiin miettimään, että mistäs yläkertaan saadaan portaikkoon pylväät, joihin saisi samalla valokatkaisijat, niin voilaa, pihaltahan se löytyi ratkaisu tähän (meillä kun portaikon läheisyydessä ei ole seinää, jolle nämä olisi voinut sijoittaa). Pylväät on mitoitettu tarkasti kattotuolin ja lattian väliin, voi sanoa, että tosi tiukassa on! Kun pylväät oli asennettu, pääsi erkkeriosan katon panelointikin vauhtiin. Erkkerin takia tähän kohti tuli siis laskettu katto eli paneelit paukutettiin pintaan. Juu, ja huomasin sitten vasta myöhemmin, että kameran linssi oli saanut pölyä pintaan, siinä syy noille pilkuille kuvassa, ei täällä niin pölyistä oikeasti ollut =)

Tässä alkoi muotoutua makuuhuoneen väliseinän paikka...

  ... ja samalla myös wc:n seinä. Vessan seinä siirrettiin piirustuksista poiketen hitusen (kerrankin saadaan vessa, jossa on tilaa!), jolloin joudumme sitten muuttamaan myös tuota viemäriä, mutta sehän nyt ei ole mikään maankaato juttu.

Syyskuulla sitten alkoi kattopaneloinnin ohessa ilmestymään sähköputkia ja -reikiä kattoon ja seinärunkoihin.

Putkitusta ja rasiointia katon puolella, ennen sellueristeen tuloa.

Vino-osuuksien panelointikin valmistui, hitaasti ja varmasti. Halogeeneja varten paneloinnin yläpuolelle tuli alumiinikupit, jottei tulevat lamput sitten käräytä sellueristettä, siitä kuva seuraavaksi:

Sähkäri asensi nämä alumiinipotat (hänen sanojaan lainatakseni) ja allekirjoittanut kiinnitti kuppien päälle kipsilevyjen palaset. Ne laitoin "kiinni" alakerrasta jääneillä sähköjohdon pätkillä, kiristin putkitusten väliin nämä levyt, jotta ne sitten pysyy paikallaan puhalluseristettä laitettaessa. Ja tämän operaation jälkeen koko komeus peitettiin muovilla, jolloin saatiin palosuojajutut varmennettua myös kuppien sivuilta (näistä oli tarkat ohjeet paketissa). Siitäkin kuvaa seuraavaksi:

Tarkkasilmäinen huomaa, että nämä kaksi kuvaa on samasta paikasta, ennen ja jälkeen muovin asennuksen. Näihin kohtiin, missä kattopanelointi tuli parrujen päälle, muovi asennettiin vasta jälkikäteen, tai siis minä asensin, aviosiipasta ei ole näin ahtaisiin ja korkeisiin paikkoihin ollenkaan. Voi muuten sanoa, että olipa kiva asentaa noita kipsisuojalevyjä ja muovia tuonne erkkerin puolelle, jossa lamput tuli aika reunaan. Siinä sai muija mutkitella tukipuiden varassa jos jonkinlaisella mutkalla. Sen jälkeen löysi kyllä aina uusia lihaksia, joiden olemassa olosta ei kyllä tiennyt mitään sitä ennen.

Ja tässä kuvaa suojauksesta erkkerin puolelta. Tuon suojamuovin laitoin kiinni nitojalla ja putkien kohdalta tiivistin muovin teipillä.

 

 

 

Ja sitten olikin vuorossa sellueristeen asennus, ajankohtana marraskuun alku:

Pääsin nappaamaan kuvan sopivasti siinä välissä, kun puhallusmiehet vaihtoivat puhalluspaikkaa. Siellä sitä nyt sitten on, tarpeeksi asti ettei vilu pääse yllättämään =)

Ja tässä joka paikka täynnä, tasoitettuna. Oli muuten hyvä, että noista tuuletusputkista tehtiin tarpeeksi korkeat/pitkät, muuten ne olisi kyllä jäänyt sellueristeen peittoon.

Ja tässä on sitten kehikko ns. tarkastusluukulle, alhaalta päin kuvattuna. Tämä kolo on sitten täytetty kivivillalla ja paneeliluukku päälle ja omaiset on nähneet =)

 

Tähän väliin otan tallennuksen, vahingosta viisastuneena (tässä kerran meni koko illan päivitys bittitaivaaseen ja voitte vain kuvitella manauksen määrää).

Selluvillan asennuksen jälkeen oli mukava pölysotku yläkerrassa, muutama aivastus siinä tuli siivotessa aivastettua. Mutta ei valiteta, eristystä saatiin, vielä järkihintaan ja varsin vähällä vaivalla. Tuo villan asennus on kyllä sen verran kutisevaa hommaa, että mielellään teetti suurimman osan eristämisestä sellulla. Kaikkiaan materiaalia meni 63 kuutiota ja varmasti tuli kaikki kolot täyteen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sitten olikin vuorossa seinien tasoittaminen, laminaatin asennus, tapettien ja maalin veto seiniin ja tietenkin listoitusta. Noista välivaiheista en kyllä viitsi alkaa laittamaan kuvaa, pakkeliseiniä on varmasti kaikki rakentajat nähneet eli seuraavaksi kuvaa lopputuloksesta:

Makkarin seinää. Tapetin lisäksi listojakin on saatu paikalleen. Listojen kohdalla valinnan varaa kyllä oli suuntaan jos toiseenkin. Valintamme ei ollut halvimmasta päästä, mutta ne kyllä kruunaavat lopputuloksen.

Tadaa, kun noita ilmastointiputkia varten seinään piti tehdä tarkastusluukku/ovi, niin me ratkaisimme sen näin, tapetoimalla oviaukko piiloon. Saranat pilkottavat pikkasen saumasta ja ruuvit, millä ovi pysyy kiinni, näkyy hitusen, mutta eipähän tule muuten esiin. Kattolistaan isäntä teki liitossauman oven kohdalle ja siinä on samalla yksi irtopala listaa, jonka saa pois, jolloin oven aukaisu onnistuu ihan oikeasti.

Tuossa lattialla näkyy samalla tulovesiputkien suojaputket, tarkoituksella. Vessaan tuleva vesi vedetään pintavetona makkarin seinän vierustassa. Tällä yritetään ehkäistä jäätyminen ja turvataan oma selusta, jotta näkee heti, jos tulee vuotoa. Lattialista ei ole paukutettu tästä kohdin vielä kiinni, koska emme ole vielä päättäneet meneekö putket koteloinnin taakse piiloon vai jääkö ne reilusti pintaan näkyviin, aika näyttää ratkaisun.

Makkarin seinää ikkunaseinän puolelta.

Kahden oven syndrooma :) Ei vainkaan, oikean puoleinen johtaa vessaan ja toinen meidän makuuhuoneeseen. Seinät on saaneet pintaansa lasikuitutapetin ja harmaan maalin. Syy tähän tapettiratkaisuun on siinä, että kyseessä on ns. yleis- ja oleskelutilan yhdistelmä, minne tulee näkymä myös alhaalta ja kovin kirjava kuvio olisi riidellyt alakerran näkymän kanssa. Tuo näkymä alhaalta ylös aukeaa kunhan pääsemme purkamaan portaikon välistä tuota lattiaa. Se purkaminen odottaa kaiteiden tilaamista yms., joka on jo ihan hyvässä vaiheessa eli hiljaa hyvä tulee.

Meilläpä on vessassa ikkuna! Jotkut varmaan pitävät minua hulluna kun tuollaisen sain päähäni haluta, mutta siinä se nyt on ja minä ainakin olen tyytyväinen. Ikkunan ostin Rakennustorilta, putsasin vanhasta maalista, päälle uusi sävy päälle ja eikun seinään. Epäluuloisille tiedoksi, ikkuna on sellaisella korolla, ettei vessaan näe sisälle kun olet "asioilla". Vessa on nyt tällä hetkellä varastona, täynnä keittiön kaappeja ja levyjä (yksi sellainen näkyy tuossa ikkunassakin), odottamassa ensi kesän tallin tekoa eli vessa rakennetaan sisältä valmiiksi vasta sen jälkeen. Seiniin tulee puolipanelointi ja muutenkin haluan siihen tuota vanhaa näköä mitä ikkuna jo tuo tullessaan.

Ja tässä kuvakulmaa erkkerin nurkasta. Allekirjoittaneella on vielä hommaa noissa listojen viimeistelyssä, täytän jiirisaumoista pienet raot piiloon tetramassalla, mitä tekisimmekään ilman sitä!

Kuvassa pätkä lattialistaa ja laminaattia. Tämä kyseinen laminaatti oli kyllä todella helppoa asentaa, nainenkin onnistuu siinä ihan ensikertalaisena!

Yläkerta on siis seinäpinnoiltaan valmis. Listoitus on suunnilleen puolessa välissä, nyt ollaan edetty erkkerin kohdalle, edessä vielä itse oleskelutilan listoitus. Niin ja portaikon kaiteiden teko, liukuovien teko (kiskot on jo hankittu), lattian/katon aukaisu, portaikon seinän tapetointi ja maalaus (se jätettiin suosiosta tekemättä keväällä, levyjen yms. kantaminen olisi tuhonnut sen jo moneen kertaan), niin ja pitäähän nuo portaatkin jossain vaiheessa hioa ja maalata. Eli työmaata on, mutta pikku hiljaa... Ei ole tarkoitus tappaa itseään tällä talolla vaan nauttia myös aikaansaannoksista ja levätäkin välillä.