Hoh hoijaa, vihdoin ehtii koneelle ja kello näyttää jo vaikka mitä! Tätä se sitten tulee olemaan, mutta sitähän  ollaan haluttukin.

Mutta asiaan, perjantaina saatiin taloon lämmöt päälle. Vei kyllä vähän aikaa. Aamusta alkaen pystytysporukka oli naputtanut elementtisaumojen välejä kiinni, laittaneet villoja, yhdistäneet patteriputkistot kiinni toisiinsa ja asentaneet viemärit käyttökuntoon. No, kuinkas ollakaan, torstaina ja perjantaina oli tosi kylmää ja putkisto ja vesi oli sitä myöten hyytävän kylmää. Kyllä siinä meinasi usko loppua, että saataisiin lämmöt päälle vielä perjantain aikana. Putkistoon puskettiin kuumaa vettä täydellä paineella, ilmausreijistä päästettiin kylmää vettä pois, puhallin puhalsi putkistoon ja kuinkas ollakaan, illalla puoli yhdeksältä koko putkistovärkki aukesi vihdoin ja viimein lämpimälle vedelle. Pystytysporukan päämies totesi, että yhden ainoan kerran heidän työhistoriassa on käynyt vastaavalla tavalla ja nyt oli sitten se toinen kerta! Siinä oli kyllä taas väsynyttä miestä poikineen, mutta periksi eivät antaneet, ennen kuin homma pelitti eli olivat kyllä harjakaispullot ansainneetkin.

Putket kiinni ja lämmöt päällä koko talossa!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

No, sovittiin siinä samalla illan päälle, että ilmoitamme lauantaina, että millainen tuulen puhuri tontilla puhaltaa aamusta. Että tulevat sitten mahdollisesti pistämään aluskatteen vielä paremmin kiinni eli naputtamaan pellitysruoteen paikalleen. Kuinkas ollakaan, tuulen nopeus oli heti aamusta noin 9 m/s. Rautakauppakierrokselta päästyämme soitin p.porukalle, että täällä tuulee aikalailla ja miehet olivatkin jo matkalla, ja päivän päätteksi pystyi sanomaan, että hyvä niin. Ensi alkuun tuuli, sitten alkoi tulla räntää joka lopuksi muuttui lumisateeksi ja koko ajan tuuli vain paheni. Kyllä siinä olisi aluskate lähtenyt muille maille, jos miehet eivät olisi tulleet hätiin. Ei kyllä käynyt yhtään kateeksi poikaparkoja ulkona katsoessa. Sisällä kun oli juuri niin kuuma, kuin miehet ennustivatkin! Lämmin henkäys iski naamalle heti, kun aukaisi aamulla talon oven ja töitä tehdessä nousi hiki pintaan jo pienestäkin heilumisesta.

Ruoteiden asennusta

Satoi tai paistoi, ahkerat miehet työn touhussa.

Työ valmiina ja lunta sataa...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Meidän omalta osalta viikonlopun urakkana oli eteisen ja pojan huoneen kaappien purku, keskuspölynimurin asentaminen, etuterassin pylväiden rakentaminen ja olohuoneen-eteisen välisen seinän purku.

 

Imurin asennus alkoi reikien teolla niin kaappiin kuin alapohjaan.

Isäntä laitettiin ulkoruokintaan :) Ei vaines, vaan tässä kommunikoidaan tuuletusaukon kautta ja toimitetaan imurin osia talon alle. Imurin asennuksen loppukuvat, siis että miltä näyttää melkein valmiina, täytyy ottaa huomenna, kun kameranainen ei ole ehtinyt joka paikkaan.

Seinän purku ei sitten ollutkaan mikään pikku juttu. Levyt oltiin menty liimaamaan naulaamisen lisäksi ja siinähän ei sitten tehnyt sorkkaraudalla yhtään mitään. Eli ei kun vasara heilumaan ja reikää seinään. Kokeiltiin myös sirkkeliä, mutta tulipalovaaran vuoksi sitä ei uskallettu jatkaa. Käsisaha ja vasara oli siis parhaat työvälineet.

Pikkuapuri vasaran varressa.

Kysymys kuuluu, mitä ihmettä tämä teki väliseinän sisällä??? Tuli vastaan siinä vaiheessa, kun kokeiltiin reijän tekoa sirkkelilllä ja totta kai tämä hirtti kiinni koneen terään.

Ja tässä valmis työn tulos tässä vaiheessa. Nyt täytyy sitten lähteä liimapuupalkkikaupoille, jotta saa tuettua kantavan seinän ja poistettua turvallisesti tuon yhden välipuun, joka on nyt aputukena.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Omalta osaltani lauantai meni juoksutyttönä olemiseen, kun yksi rautakauppakierros ei riittänyt, aina huomasi, että jotain vielä sittenkin puuttui. Päätinpä siinä samalla ottaa aineet saunan seinien käsittelyyn, että olisi itsellä jotakin konkreettista tekemistä. Seiniin ja laudepuihin sivelin sävytettyä Supi Saunasuojaa (hiili) ja istuinosiin parafiiniöljyä (myrkytön, hajuton jne.). Istuimien käsittely on vielä kesken, mutta seinät ja lauderunko on nyt valmiina.

   

Saunan seinät ennen ja jälkeen käsittelyn. Käsitellyssä kuvassa seinät ovat vielä vähän kosteat eli aine ei ole vielä täysin imeytynyt puuhun (illalla näytti jo aina toiselta). Ikkunapielet ja katto täytyy vielä käsitellä öljyllä, niin pysyy nekin sitten kauniin puun värisenä. Seiniin tuli juuri sellaista savusaunatunnelmaa mitä lähdinkin hakemaan. Lisäkuvia sitten myöhemmin aiheesta, kun muutos on valmiina kokonaisuudessaan.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

PS. Perjantaina tein talon tikkaista nopeat kaupat. Tulin talolle aamu yhdeksältä ja huomasin, että naapurin talotyömaalla oli menossa kattotikkaiden asennus (rekasta). No, minulla syttyi lamppu päähän ja kävelin sinne kysymään, että onkos teillä tarjota meille tikaspakettia, mihin hintaan ja millaisella toimituksella. Asentaja antoi heti hinnan ja kertoi, että tuotteet löytyy suoraan rekasta. Hinta kuulosti mielestäni varsin kohtuulliselta, 300 euroa koko hoito, eli tein kaupat siinä saman tien ja niin illan päälle materiaalit olivat ilmestyneet tontillemme.  Kyseessä on sinkityt tikkaat, jotka voi halutessaan myöhemmin maalata.Ja kun mieheni näki ne illalla, totesi, että nuo kestääkin paremmin kuin hitsatut, kun ovat prässäämällä tehdyt. Nyt siis jäämme odottamaan niidenkin asentamista, tässä kun on pulma, miehen pää ei kestä katolle menoa!