Ihanaa, vihdoin tuli pakostakin lepopäivä, kun pihalla sataa ja talon maalaamista ei voi jatkaa tällä kelillä. Eli nyt on sitten aikaa tähän päivitykseen, vihdoin ja viimein!!!

Aloittakaamme yläkerrasta:

Me hurjat siis teimme yläkertaan aukon eteisen katon kohdalle, portaikon viereen. Tämä oli suunnitelmana jo taloa tilatessa ja kun myyjäkin kertoi tämän olevan mahdollista niin ei muuta kuin tuumasta toimeen. Työ aloitettiin yläkerran lattian purkamisella, levyt sirkkelöitiin pois, villat käärittiin pihalle ja asianmukaiset kaiteet eteen ettei yön pimeydessä tipu 2,5 metriä alaspäin väärästä kohdasta.

Sitten alakerran puolelle: kattolevyjen irrotus mahdollisimman siististi, jottei tarvitse raha kourassa lähteä hakemaan uusia, reunoillehan jätetään ikään kuin kehykset... siitä lisää hetken kuluttua.

Jos en väärin muista, niin älvsbytalon keskustelupalstalla on ollut kysymystä siitä, että mitä portaikon vastaisen palkin alta löytyy. No tässä nyt kuvaa siitä. Purkasimme lastulevyn pois, koska sen jättäminen olisi teettänyt vain lisää näpertelyä eri tasoerojen kanssa. Levyjen alla oli vielä tällaiset tukisoirot lastulevyä, jotka lähtivät myös pois. Koska palkki oli siistin näköinen pinnaltaan, niin en tehnyt muuta kuin hioin pahimmat säröt ja ei kun maalia pintaan.

Levyjen poiston jälkeen piti tietenkin poistaa alla olevat kiinnityslaudat, jotka lähtivät helpoiten käsisahalla. Sitten olikin sähkärin vuoro tulla tekemään sähköjen siirrot. Niin, ja tuo välissä oleva ohuempi palkki lähti myös mäkeen... tai siis sehän kierrätettiin aukon molempiin päätyihin, tällä vahvistettiin palkkien tukevuutta sivusuunnassa, kiinnitys tapahtui kulmaraudoilla (työvaihekuvaa ei sitten tästä aiheesta löytynytkään, saatte tyytyä selitykseen).

Pintojen viimeistelyä: pakkelia, lasikuitutapettia, maalia, listaa ja laminaatin asennusta palkin kohdalle. Aikaa tähän vaiheeseen pääsemiseen ei ollut mennyt kuin pari viikkoa, mikä ei sinänsä ollut yhtään paha, kun työtä tehtiin vain viikonloppuisin, kun ikävä kyllä töissäkin on käytävä.

Huhtikuun neljäs päivä se sitten koitti, kaiteiden asennus voitiin aloittaa! Kaiteet tehtiin ihan omin käsin, puutavara sahautettiin määrämittaan valmiiksi ja pintamaalauksen jälkeen isäntä teki jokaisesta osasta oman elementin, jotka kiinnitettiin tukevasti seinään ja pylväisiin. Kaiteet on tarkoituksella tehty korkeammaksi kuin mitä rakennusmääräykset vaativat, emme mitään muuta inhoa kuin tunnetta, että kaiteelle nojatessa voi tippua (alimitoitetusta kaiteesta on kokemusta yhdessä vuokra-asunnossa), ja varsinkin tämä kaide tulee ja on jo tullutkin olemaan ns. nojailukaide, josta "pällistellään" alakerran suuntaan.

Tuo vasemmalla roikkuva sähköjohto on yksi siirretyistä sähköjohdoista. Johto oli näppärä viedä palkin sisällä haluttuun kohtaan ja kunhan tässä saisi aikaiseksi, niin lamppukin pitäisi saada paikalleen...

Sitten kaidetta portaiden toiselle puolelle...

... Ja kaidetta myös portaikon toiselle puolelle, aukon puolelle. Minulla oli tarkoitus maalata nuo vaakapuut menneen kesän aikana ruskeaksi, mutta kun talossa oli tallin rakennustyömiehinä maalin hajuille allergisia miehiä, niin juodun jättämään tämän työn myöhemmäksi.

Tällaiset näkymät on siis ylhäältä katsottuna. Vaikka näpertämistä tässä oli, niin kyllä se kannatti, valoa ja lämpöä saadaan kiertämään ihan toisella lailla ja tuohan tämä myös näköä heti sisäänkäyntiin.

Juu, kattolamppu on uusinta desingia, heh heh. Valaisimen hankinta tuohon kohti on ollut tosi hakusessa, mutta vihdoin ja viimein se löytyi, pitäisi saada se vain vielä paikalleen niin saisi siitä kuvankin tänne. Asensimme portaikkoon kaiteen, kun aina silloin tällöin voi joku vieraista olla sen verran korkeanpaikan kammoinen, että alastulo voisi olla vaikeaa ilman tätä, itse ei sitä kaivata, mutta onpahan nyt sitten tämäkin, niin ei tule sanomista. Kaide kylläkin asennettiin vasta sen jälkeen, kun huonekaluliikkeen kuljetuspojat olivat tuoneet kulmasohvan moduulit yläkertaan, mikä oli yksi episodi sekin... Ja portaikon pystykaiteet (talopaketin mukana tulleet) asennetaan paikalleen vasta sitten, kun kaikki levyt ja kaapit on roudattu yläkerrasta pois, tulevaan autotalliin eli sen vuoksi tämä reuna on vielä keskeneräinen.

Hankimme yläkerran elokuva + vierashuonetilaa varten mahdollisimman ison kulmasohvan, joka tuli viitenä eri pakettina. Kahden isoimman kanssa kuljettajilla meinasi tulla uskon puute siinä, että kuinka osat oikeasti saadaan ylös, ja vielä ehjänä. Mutta kyllä ne sinne vain saatiin, eikä tarvinnut edes kaiteita irrottaa (mikä olisi ollut mahdollista), ja nyt saa kaikki nauttia "lököttelysohvasta". Valokuva vääristää hiukan sohvan väriä, tuo alaosa on tumman ruskeaa, eikä harmahtavaa miltä se tässä näyttää. Ja takana näkyvät "romut" on myös saaneet eteensä liukuovet. Ovet on mdf-levyä, jotka sahautettiin valmiiksi määrämittaan paikallisella puutavarafirmalla. Levyt on tarkoitus vielä pinnoittaa, oleskelutilan puolella ne saavat lasikuitutapetin + maalin ja makkarissa pintaan laitetaan ylijäänyttä tapettia, sitten joskus talven pimetessä...

Tässä siis lyhykäisyydessään yläkertaa, sitten olisi vuorossa piha ja talli...