Jottei keneltäkään unohtuisi, mitä oli kuuman kesän takana niin tässä pieni tuokiokuva aiheesta lumi... Sitä sitten piisasi ihan kylliksi asti, mutta ihme ja kumma, sen sulaminen tapahtui onneksi tosi nopeasti, haihtuen ylöspäin, jolloin ei onneksi saatu kärsiä kauheista lammikoista.

Miehelläni ja isälläni on jo vuosia ollut kisa siitä, kumpi aloittaa kevään grillikauden ekana ja tällä kerralla me voitettiin:

Kameran tallentaman päivän mukaan 2.4. se siis alkoi, virallinen grillikausi avattu! Ja viis lumesta, lapio on aina keksitty.

 

       

Koitti se kevätkin sitten vihdoin ja viimein ja päästiin tasoittamaan takapihalta nuo omat "nattaset", tosin ei omin käsin vaan eräs ystävämme kävi pyörähtämässä koneella ja "volaa", tasaista on, tosin vain hetken pienen.

Kesäkuussa sitten pyörähti autotallin rakentaminen vauhtiin, appiukon johdolla. Tästä aiheesta en jaksa alkaa kertomaan kaikkea mahdollista, kerron vain pääpiirteet ja jos jollain tulee jotain lisäkysyttävää, niin kommentin kautta voin selventää asiaa.

 

Ennen kuin tallin pohjia alettiin kaivamaan, niin siirrätin tallin alta parit hyvällä alulla olevat männyt ja yhden kuusen parempaan paikkaan kasvamaan ja kaunistamaan pihaa.

 

Tallin perustussuunnitelmat menivät heti ensi alkuun uusiin puihin, siitä piti huolen "äiti-maa", nimittäin juuri siinä päässä tallia, mihin piti tulla autotallin rasvamonttu, niin vastaan tulikin peruskallio!!! Ja vaikka yritettiin kokeilla montun kaivamista vasemmalle reunalle, niin sama vastaus sielläkin. Ihme ja kumma, siinä kohdin, mihin olikin tarkoitus kaivaa kellari, kallio leikkaantui kohtisuoraan alas ja kellari saatiin kaivettua juuri haluttuun kohtaan. Tästä yllä olevasta kuvasta näkee kallionleikkauksen, se loppuu juuri tuohon porrastukseen.

Tähän kuoppaan alkaa siis rakentua kellari, joka tehdään samalla periaatteella kuin anoppilassa: mahdollisimman isot viemärirenkaat päällekkäin, "hattu" päälle ja käynti tallin sisältä (tarkemmin sanottuna tulevan askartelutilan puolelta). Näin kellarissa saadaan pysymään vihannekset yms. syksyn sato hyvänä, kun tuuletuskin hoidetaan asianmukaisesti. Käytön kannalta vielä alimmainen rengas laitetaan pohjallisena, siinä tulee samalla lattia kellarille. Renkaiden sisähalkaisija on 150 cm, mikä ei kyllä näytä sille näissä kuvissa.

   

Kellarinrenkaat paikallaan. Alimpaan saumaan appiukko "liimasi" pikinauhaa ja allekirjoittanut veti taas renkaiden ulkopuolelle nestemäistä pikeä lastalla, sulkien saumat samalla. Tähän hätään en saa kellarista tarkempia kuvia, kun päällä on muovit suojaamassa tilaa + siellä on pimeää, mutta sitten joskus kuvaan sen sisältä.

Koska tallin puolelle tulee viemäröinti (siellä tullaan siis pesemään autoja), niin lain puitteissa viemäröintiin pitää tehdä öljyn- ja hiekanerotuskaivot. Alkuun meinasimme tilata sellaiset valmiina, mutta laskettua asiaa uudestaan appiukko neuvoi tekemään sen näin, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy. Jos asiasta jollain herää kysymys niin laitan selostusta tarkemmin, tähän en nyt ala runoilemaan...

Kun kaikki vesi-, viemäri- ja sähkölinjat oli saatu valmiiksi niin sitten alkoi itse anturan teko:

Esikoisemme valjastettiin appiukon apupojaksi, palkkana kesän ahkeroinnista luvattiin maksaa tulevan mopon vakuutukset vuodeksi. Tässä alkaa siis anturapohjan tärytys.

   

Anturat tehtiin Lammin Tassuilla, tosi nopeaa ja näppärää eikä tarvinnut raudoittajien surrata kädet kipeänä =) Itse anturan valusta en sitten saanut kuvaa, olin juuri silloin töissä, mutta eihän siinä ole mitään uutta kuran levityksessä ;)

Lammin Tassujen anturasysteemit saa jättää muoveineen kaikkineen maan alle ja päälle sai alkaa rakentamaan heti valun kuivuttua itse sokkelia. Muurauksessa appiukkoa auttoi myös pikkumies, mistä on kuvia, mutta koska emme halua tänne nettiin kasvojamme näkyviin, niin ne kuvat ystävät ja sukulaiset näkevät sitten meillä käydessään.

Tadaa, tallissa rungot pystyssä. Ne appiukko valmisti elementteinä tuossa pihalla ja yhdessä omalla porukalla + yhdellä avustajalla ne nostettiin paikalleen tunnissa. Tallin sisällä on tässä vaiheessa tehty hiekan levitys ja kellarin "katon" muotoilu. Sitten olikin kattotuolien nostamisen aika, johon ei tuhraantunut aikaa kunnon nosturin avulla kuin vajaat pari tuntia:

Ensimmäinen paikallaan, toista viedään ja...

...tässä viimeistä.

Aluskate paikallaan, kattoruoteet asennettuna ja tässä on alkanut räystäslautojen asennus ennen kattopeltien tuloa. Allekirjoittanut maalasi laudat valmiiksi, niin säästyy edes sen verran maalaamiselta ja kiikkumiselta. Tallin ulkoverhoilu tuleekin vinyylistä, talon maalaamisessa on ihan tarpeeksi tekemistä!

Tuulensuojalevyt paikallaan ja katto valmiina peltien asennukseen.

Ja pellit paikallaan, samoin kaikki räystäslaudat, kiitos appiukon ja lankomiehen! Tästä sitten työ jatkuu: tuulensuojalevyn päälle rimoitus, vinyylit pintaan ja sitten pitäisi alkaa laittamaan tallin lattia valukuntoon ennen pakkasia, toivottavasti ehtii ja jaksaa.

.........................................

Ja sitten itse talosta:

Isäntä ja appiukko rakensivat taloon terassin, sekä takapihalle että saunan päätyyn. Tähän upposi noin 800 metriä puuta pelkästään itse terassin lattiaan, puhumattakaan itse rungoista yms. Mutta puolivalmis työ takapihan puolella näyttää siis tältä:

Eli kaiteet ja kattorakenne, siis pergola, jäävät ensi kesään, kaikkea ei millään saa valmiiksi tälle syksylle. Nyt olisi toive, että saunan päätyyn saataisiin rakennettua edes kattorakenne terassin päälle, jotta sade- ja lumi ei piiskaisi oviseutua ihan pilalle.

 Talon maalaaminen on myös hieman vaiheessa, allekirjoittanut on sutinut tönöä ihan yksin ja mennyt kesä ei kyllä maalaamisen puolesta ollut mikään paras sellainen: ensin satoi, sitten tuli paahtavat helteet ja heti perään sellaiset tuulet ettei maali pysynyt pensselissä ennen seinään osumista. Mutta pikkuhiljaa hyvä tulee, molemmat päätyjen alaosat on maalattu kahteen kertaan, etupihan puoli myös lähes kokonaan kahteen kertaan. Eli takapihan puolella työtä olisi vielä + yläkolmiot + erkkeri. Saas nyt nähdä ehtiikö ennen talvea... tässä pikkukuva valmiista pinnasta:

* * * * * * * * *

Tässä siis tiukka päivityspaketti rakentamisesta. Työmaa siis jatkuu ja jatkuu, mutta itsellepä tätä tehdään :)